Що потрібно знати власникам особистих селянських господарств про АЧС
Африканська чума свиней (АЧС) – це дуже небезпечне, невиліковне інфекційне захворювання, яке вражає свиней. АЧС відноситься до транскордонних, особливо небезпечних (карантинних) хвороб тварин і являється великою загрозою не тільки свинарству неблагополучних регіонів, а й сільському господарству та економіці всієї України.
В Україні африканська чума серед диких та свійських свиней поширюється з початку 2023 року. Хвороба майже завжди призводить до смерті уражених тварин. Смертельний результат майже стовідсотковий, незалежно від віку та способу проникнення вірусу в організм.
Що потрібно знати власникам особистих селянських господарств:
- АЧС безпечна для людини;
- на АЧС хворіють лише дикі та свійські свині;
- резервуаром африканської чуми свиней у природі є дикі свині (кабани);
- основний шлях передачі збудника – безпосередній контакт (через слину, сечу, кров або фекалії заражених тварин);
- збудник хвороби тривалий час може зберігатися у готових харчових продуктах (наприклад у копченій шинці до 5 місяців);
- виявивши хвору тварину чи труп свині у природному середовищі, необхідно негайно повідомити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щоб унеможливити контакт із виділеннями хворої тварини;
- засобів для лікування чи профілактики АЧС не існує.
Найчастіше доводиться мати справу з гострим перебігом хвороби, який характеризується наступними симптомами: температура підвищується до 42 градусів і на такому рівні утримується аж до загибелі тварини; відзначається залежування, пригнічення, відсутність інтересу до корму, переривчастий подих, іноді з кашлем, хиткість при русі. На шкірі з’являються множинні крововиливи і фіолетово-червоні плями, які при натисканні не бліднуть. У деяких тварин можливий розлад травлення у формі запору або проносу з кров’ю, носові кровотечі, кон’юнктивіт, конвульсії і паралічі.
З метою запобігання виникнення захворювання на території Кременецького району рекомендуємо:
- утримувати тварин у закритому приміщенні та не допускати контакту з іншими тваринами та людьми;
- не допускати відвідування ферм чи тваринницьких приміщень сторонніми особами (дотримуватися закритого режиму роботи;
- при обслуговування свиней використовувати лише окремий одяг, взуття та інвентар;
- не купувати поросят та продукти тваринного походження від забою свиней на стихійних ринках та в інших неустановлених місцях;
- не проводити подвірний забій та реалізацію свинини без ветеринарно-санітарної експертизи;
- не використовувати м'ясо загиблих та вимушено забитих тварин хворих на АЧС, це небезпечно та заборонено;
- не викидати відходи та трупи тварин у невідведені для цього місця (сміттєзвалища, узбіччя доріг і тд.);
- забезпечити повноцінну годівлю тварин (не використовувати для годівлі свиней зернові , зібрані з полів щонайменше за 21 день до їх використання для годівлі, харчові та боєнські відходи).
Незважаючи на відсутність лікування, профілактика знизить ризики виникнення захворювання на африканську чуму свиней.