A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Гуго Коллонтай - “батько польської демократїї”

Дата: 01.04.2024 09:21
Кількість переглядів: 53

Нашого земляка, відомого вченого, педагога, громадського діяча, філософа-просвітителя Гуго Коллонтая не без підстав вважають найвидатнішим працівником польського Просвітництва і духовним “батьком польської демократїї”.

Він народився у шляхетній родині 1 квітня 1750 р. в с. Великі Дедеркали на Шумщині .

Матеріальних знаків, пов’язаних з Колонтаєм, до нашого часу не збереглося, чи дослідники ще не виявили решток цих місць. Нагадуванням про непересічну особистість є пам’ятна дошка на фасаді бібліотеки.

Забезпечена сім’я дала синові належну домашню освіту, яку він продовжив у Пінчовській школі, а згодом у Краківській Академії, де у 18 років здобував ступінь доктора філософії. Дальші студії відбув у Римі та Відні де захистив докторат із церковного права та філософії. В 24 роки став краківським каноніком. Однак сприйняття у краківських релігійних колах не отримав.

У 1776 р. Г. Коллонтай розпочав свою багаторічну діяльність на ниві шкільництва. Він став мозковим центром і автором більшості починань Едукаційної Народної Комісії – фактично першого у світі міністерства освіти, утвореного у Польщі в 1773 р. Проіснувавши до 1794 р., комісія здійснила низку освітніх реформ, що фактично вилилось у створення нової світської системи. У 1782 р. Гуго Коллонтая призначили ректором Краківської Академії, і він за три роки зреформував середньовічний навчальний заклад у сучасний університет. Однак зустрівшись з рішучим опором ретроградів, учений переїхав у Варшаву, де й проходила з 1782 р. найактивніша політична діяльність Коллонтая.

3 травня 1791 р. він проголосив текст першої польської конституції, автором якої, власне, і сам був. Ця конституція проголошувала Польщу конституційною монархією, розділяла влади на судову, законодавчу і виконавчу.

У 1794 р. Г. Коллонтай, як керівник фінансового уряду, взяв активну участь у повстанні, котре очолював Костюшко. Після його поразки залишив Варшаву і перебрався в Австрію. Тут його заарештували і засудили до 8 років ув’язнення.

Після звільнення поселився у Варшаві, але ненадовго – вирушив на Волинь, де прагнув усамітнитися. Деякий час прожив у Кременці, згодом у Стовпці, нині – Дубнівського району на Рівненщені. Однак усамітнення не вийшло.

У 1803 – 1805 рр. спільно з Тадеушем Чацьким Гуго Коллонтай заснував Вищу Волинську гімназію, згодом реорганізовану в Кременецький ліцей. Наш земляк написав статут волинських шкіл, складав проекти викладання гімназійних наук у Кременці тощо.

На початку 1807 р. росіяни вивезли Г. Коллонтая в Москву, де впродовж двох років працював над викладом історії людства. Після повернення з Москви написав брошуру про Варшавське князівство.

28 лютого 1812 р. Г. Колонтай помер у Варшаві.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь