A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Під час «гарячої лінії» у ДПС в області говорили про ПДВ у дні карантину та війни

Дата: 13.03.2024 14:51
Кількість переглядів: 20

Днями в Головному управлінні ДПС у Тернопільській області заступник начальника відділу адміністрування ПДВ управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Тернопільській області Віктор Саванець під час сеансу «гаряча лінія» поспілкувався із додзвонювачами щодо актуальних питань податку на додану вартість у дні карантину та війни. 

Під час «гарячої лінії» платників, зокрема, цікавило питання, чи переривається термін, встановлений Податковим кодексом України для формування податкового кредиту, на період зупинення реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Посадовець зазначив, що при зупиненні реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних перебіг строків для формування податкового кредиту переривається на період зупинення реєстрації таких податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН.

Також додзвонювачів цікавило, як складається податкова накладна при безоплатному постачанні товарів/послуг. Віктор Саванець роз’яснив, що при безоплатному постачанні товарів/послуг складаються дві податкові накладні: одна на суму, розраховану виходячи з фактичної ціни постачання, інша – на суму, розраховану, виходячи з перевищення ціни придбання/звичайної ціни/балансової (залишкової) вартості над фактичною ціною, або може скласти не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням сум податку, розрахованих виходячи з перевищення бази оподаткування над фактичною ціною, визначених окремо за кожною операцією з постачання товарів/послуг.

Крім того, платників найбільше цікавили питання щодо застосування штрафу за порушення термінів реєстрації податкових накладних. Податківець поінформував, що ДПС України листом від 1 лютого 2024 року №2725/7/99-00-04-02-04-07 надало роз’яснення щодо застосування до платників податків штрафних санкцій при реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування в ЄРПН з порушенням строків, визначених Податковим кодексом України, граничні строки реєстрації яких припали на період дії карантину та/або воєнного стану. Податківець повідомив, якщо порушення вчинене:

у період з 01.03.2020 до 27.05.2022 штрафні санкції не застосовуються (пункт 521 підрозділу 10 розділу XX ПКУ);

у період з 27.05.2022 до 01.08.2023 штрафні санкції застосовуються (пункт 1201.1 статті 1201 ПКУ, пункт 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, абзац вісімнадцятий підпункту 69.2 пункту 69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ);

з 01.08.2023 штрафні санкції застосовуються (пункт 1201.1 статті 1201 ПКУ, пункт 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ).

Штрафи у розмірах, встановлених пунктом 90 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, застосовуються при порушенні платником податку, передбачених пунктом 89 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, граничних строків реєстрації податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН із датою складання, починаючи з 16.01.2023. 

Під час телефонної розмови платники податків, які зателефонували на «гарячу лінію», отримали вичерпні відповіді та роз’яснення згідно з нормами чинного законодавства. 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь