Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Соціальне партнерство – учасникам бойових дій: послуги, пільги, допомоги, сприяння у працевлаштуванні, профнавчанні, відкритті бізнесу

Дата: 20.11.2023 12:29
Кількість переглядів: 44

Цьогоріч через службу зайнятості Тернопільщини шукали роботу 232 учасника бойових дій (УБД), з них 229 – отримали статус безробітного, у т. ч. 27 осіб з інвалідністю; 41-му вдалося знайти прийнятні місця праці переважно у переробній промисловості та сільському господарстві. За направленнями служби зайнятості 5 УБД проходили профнавчання; 3 - мали тимчасову роботу. 4 особи з числа УБД отримали ваучери на оплату навчання (за професією тракторист, та за напрямками «Автомобільний транспорт» та «Будівництво і цивільна інженерія»).

Зараз 96 учасників бойових дій зі статусом безробітного продовжують пошук роботи (з них 12 – мають інвалідність). Більшість - колишні працівники торгівлі та сфери послуг, керівники і службовці, робітники з обслуговування та експлуатації машин і устаткування», - зазначив в.о. директора Тернопільського обласного центру зайнятості Михайло Жмурко під час робочого семінару з соціальними партнерами на тему «Сприяння зайнятості та надання соціальних послуг учасникам бойових дій», що відбувся в м. Тернополі у Будинку праці.

Мова йшла про сервіси та програми служби зайнятості для учасників бойових дій та осіб з інвалідністю внаслідок війни:

  • гранти на створення або розвиток власної справи https://is.gd/jxqZ7j ;
  • ваучери на навчання за однією із 124 професій https://voucher.dcz.gov.ua/
  • безкоштовне навчання новій професії/освітній програмі в закладах освіти служби зайнятості https://edveteran.dcz.gov.ua/
  • підтвердження неформального навчання https://is.gd/BggdGQ
  • компенсації витрат роботодавцям за працевлаштування ветеранів https://is.gd/py6dgg

«Роботодавці, які працевлаштували УБД, можуть отримати компенсації на оплату їх праці від державної служби зайнятості за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Розмір компенсації -  50% фактичних витрат на оплату праці, але не більше розміру мінімальної заробітної плати (6700 грн). Тривалість виплати - кожен непарний місяць з дня працевлаштування, 6 місяців протягом 1 року. 2-м роботодавцям вже надано компенсацію на оплату праці за працевлаштування УБД», - повідомила начальник відділу Тернопільського ОЦЗ Наталія Брич.

Якими послугами, пільгами, можливостями можуть скористатися учасники бойових дій та їх сім’ї розповіли представники відділу у справах ветеранів департаменту соціального захисту населення ОВА, управління соціальної політики Тернопільської міськради, Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Фонду соціального захисту інвалідів, відділення національної служби посередництва та примирення в Тернопільській області.

Про свою роботу, послуги з фізичної та психологічної реабілітації, плани на майбутнє щодо різних видів допомоги учасникам бойових дій розповіли керівники ГО «Десантно-козацький рій»; відділу оформлення допомог, військових пенсій та пільг Тернопільського обласного ТЦК СП, Головного управління Пенсійного фонду України в Тернопільській області; ГО «Тернопільська обласна ветеранська спілка добровольців, учасників бойових дій та інвалідів війни», простору «Дім ветерана»; БФ «Атена», ТОО Товариства Червоного Хреста України.

У яких послугах мають потребу УБД повідомили представники Тернопільської обласної профспілки учасників бойових дій та військовослужбовців.

За результатами заходу буде підготовлено узагальнений довідник послуг УБД.

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь