Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

ПРО НОРМУ ТРИВАЛОСТІ СТРАХОВОГО СТАЖУ У 2023 РОЦІ

Дата: 10.01.2023 16:36
Кількість переглядів: 114

Тривалість стажу, необхідного для призначення пенсії за віком при досягненні 60-річного віку, визначена Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». Починаючи з 2018 року та до 2028 року норма тривалості стажу щороку збільшується на один рік, і якщо у 2018 році вона становила 25 років, у 2022 році – 29 років, то починаючи з 1 січня 2023 року для призначення пенсії за віком при досягненні 60 років необхідно набути не менше 30 років стажу як для чоловіків, так і жінок.

У залежності від набутого страхового стажу визначається пенсійний вік особи. Окремо визначено стаж, який необхідний для призначення пенсії в 60 років (як зазначалося, впродовж 2023 року – 30 років), в 63 роки та при досягненні 65 річного віку. Тобто, якщо особа не набула достатньо стажу для призначення пенсії за віком в 60 років, то їй може бути призначена пенсія в 63 роки, якщо ж напрацьованого стажу не достатньо для призначення і в 63 роки, тоді пенсія призначається при досягненні 65 річного віку. При цьому слід зауважити, що мінімально необхідна тривалість стажу для призначення пенсійної виплати в 65 років становить 15 років.

Для призначення пенсії у віці 63 роки в період з 01 січня 2023 року по 31 грудня 2023 року необхідно набути страхового стажу від 20 до 30 років.

Якщо ж особа досягає у 2023 році 65-річного віку та набула страхового стажу від 15 до 20 років, то вона теж набуває права на призначення пенсії за віком.

Якщо набуто менше 15 років стажу, то органами Пенсійного фонду не призначається пенсійна виплата.  В такому випадку особа може претендувати на одержання державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, призначення якої здійснюється органами соціального захисту населення.

 

Головне управління
Пенсійного фонду України
в Тернопільській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь