Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

До уваги платників податків єдиного податку першої та другої груп

Дата: 05.01.2023 09:28
Кількість переглядів: 110

Головне управління ДПС у Тернопільській області інформує, що правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку встановлюються у гл. 1 розд. XIV Податкового кодексу України (далі – ПКУ), ст. 295 якої врегульовані порядок нарахування та строки сплати єдиного податку.

Згідно з п. 295.1 ст. 295 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Згідно з п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу ХIV ПКУ застосовуються з урахуванням визначених ПКУ особливостей, зокрема, відповідно до абзацу першого п. п. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ установлено, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої та другої групи, мають право не сплачувати єдиний податок.

При цьому такими особами декларація платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. п. 9.1 п. 9 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ єдиний податок не сплачувався (абзац другий п. п. 9.1 п. 9 підрозділ 8 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

Зазначаємо, що надане платникам єдиного податку першої та другої груп право не сплачувати у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України єдиний податок може бути використане не всіма платниками єдиного податку або використане частково (за окремі місяці).

Разом з тим, фізичні особи – платники єдиного податку першої та другої груп, які скористались наданим ПКУ правом не сплачувати єдиний податок за період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, після припинення або скасування воєнного стану на території України не повинні будуть сплачувати єдиний податок, який згідно з п. 295.1 ст. 295 ПКУ повинен був сплачуватись ними щомісячно починаючи з 20.04.2022.

Отже, з урахуванням норм ПКУ фізичні особи – платники єдиного податку першої і другої груп, які не сплачували єдиний податок під час воєнного стану відповідно до абзацу першого п. п. 9.1 п. 9 підрозд. 8 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, в податковій декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов’язку щодо подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

Подана платником єдиного податку першої або другої групи податкова декларація платника єдиного податку або інша форма волевиявлення платника в частині використання ним права не сплачувати єдиний податок у період з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України в індивідуальному порядку (на рівні територіального органу ДПС) можуть бути підставами для внесення відповідних змін до його інтегрованої картки платника, яка відображає стан розрахунків з місцевим бюджетом по єдиному податку з фізичних осіб.

Сектор інформаційної взаємодії

Головного управління ДПС у Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь