Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Аграріям з 1 серпня повернуто ставку ПДВ 20%

Дата: 09.08.2021 09:41
Кількість переглядів: 541

Державна податкова інспекція інформує, що з 1 серпня 2021 року відновлюється ставка податку на додану вартість 20 відсотків для постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за такими кодами згідно з УКТ ЗЕД: 0102 (велика рогата худоба, жива); 0103 (свині, живі), 0104 10 (вівці живі), 0401 (в частині молока незбираного), 1002 (жито), 1004 (овес), 1204 00 (насіння льону, подрiбнене або неподрiбнене), 1207 (насіння та плоди інших олійних культур, подрiбненi або неподрiбненi), 1212 91 (цукрові буряки) (у період з 01.03.2021 по 31.07.2021 включно до таких операцій застосовувалася ставка ПДВ 14%). Таке збільшення ставки передбачене Законом України від 01.07.2021 №1600-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ставки податку на додану вартість при оподаткуванні операцій з постачання окремих видів сільськогосподарської продукції»

До операцій з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України сільськогосподарської продукції, що класифікується за кодами згідно з УКТ ЗЕД 1001 (пшениця і суміш пшениці та жита (меслин), 1003 (ячмінь), 1005 (кукурудза), 1201 (соєві боби, подрiбненi або неподрiбненi), 1205 (насіння свиріпи або ріпаку, подрiбнене або неподрiбнене), 1206 00 (насіння соняшнику, подрiбнене або неподрiбнене), і надалі застосовується ставка податку 14%, яка діє починаючи з 1 березня 2021 року.

Про окремі особливості оподаткування ПДВ (у тому числі нарахування та коригування податкових зобов’язань з ПДВ) більш детально про це йдеться у листі ДПС України від 04.08.2021 №17820/7/99-00-21-03-02-07.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

Коли дохід отримано від видів діяльності, не зазначених в реєстраційних даних платника

 

Відповідно до п. 177.6 ст. 177 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку – фізичних осіб.

Під час нарахування (виплати) фізичній особі – підприємцю доходу від здійснення нею підприємницької діяльності, суб’єкт господарювання та/або самозайнята особа, які нараховують (виплачують) такий дохід, не утримують податок на доходи у джерела виплати, якщо фізичною особою – підприємцем, яка отримує такий дохід, надано копію документу, що підтверджує її державну реєстрацію відповідно до закону як суб’єкта підприємницької діяльності. Це правило не застосовується в разі нарахування (виплати) доходу за виконання певної роботи та/або надання послуги згідно з цивільно-правовим договором, коли буде встановлено, що відносини за таким договором фактично є трудовими, а сторони договору можуть бути прирівняні до працівника чи роботодавця відповідно до п. п. 14.1.195 та 14.1.222 п. 14.1 ст. 14 ПКУ (п. 177.8 ст. 177 ПКУ).

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

Про податкову амністію – в інформаційних матеріалах від ДПС

 

Державна податкова інспекція інформує, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які є чи були платниками податків.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування проводиться з 1 вересня 2021 року до 1 вересня 2022 року та передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Більш детально про запровадження одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами йдеться у листі ДПС від 04.08.2021 №17838/7/99-00-21-01-01-07.

Підписуйтесь на Telegram-канал Державної податкової служби України https://t.me/tax_gov_ua

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX»

 

 

До державної скарбниці бізнес Тернопільщини перерахував більше ПДВ, ніж торік

 

Майже 1,2 млрд грн податку на додану вартість сплатили субєкти господарювання Тернопільщини до Державного бюджету України упродовж семи місяців цього року. «Рівень надходжень січня-липня 2020 року перевищено на 424 млн гривень. Додатково ж  скарбниця країни отримала від бізнесу нашого краю 22,3 млн грн, оскільки сплатили на 1,9 відсотка більше, ніж очікувалося», – повідомив начальник Головного управління ДПС у Тернопільській області Михайло Яцина.

Посадовець деталізував, що в середньому підприємства та компанії Тернопільщини щомісяця цьогоріч сплачували 167 млн грн проти 106,4 млн грн торішніх. Відтак плюс ПДВ склав 60,6 млн грн або на 56,9 відсотка більше.

«Загалом на теренах краю на початок серпня було зареєстровано 2800 платників податку на додану вартість – юридичних осіб. Варто зауважити, що порівняно із станом на 1 січня 2021 року фактично кількість платників даного платежу збільшилась на 58 осіб або на 2,1 відсотка більше. До того ж стало більше, ніж у січні-липні торік, підприємств та компаній, які є платниками ПДВ, на 49 осіб або на 1,8 відсотка», – розповів Михайло Яцина.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь