Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район
Логотип Diia
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Професія юриста - одна із найдавніших у людському суспільстві

Дата: 08.10.2019 10:11
Кількість переглядів: 679

8 жовтня в Україні є святковим днем для юристів різних галузей: правотворчої, правозастосовної, правоохоронної, господарської та інших. Цей день запроваджено Указом Президента України від 16 вересня 1997 року. Проте історія свята є більш давньою і надзвичайно цікавою.

Професія юриста виникла у Римі у VI столітті, а перший юридичний факультет в Європі був створений в університеті м. Болонья (Італія) у XII ст. На Україні спочатку деякі відомості з права викладалися в монастирях Києва, Чернігова, Галича, Луцька, а у 1661 році було засновано Львівський університет, серед чотирьох факультетів якого був і юридичний. Це – перший університет в Україні, і треба сказати, що на сьогодні рейтинг його досить високий в Європі.

Слово «юрист» грецького походження, в літературній українській мові існує слово «правник», а в розмовній мові – «правовик», «законник». Так чи інакше, ці слова характеризують особу як фахівця з правознавства, в галузі права, що вміє логічно, стисло та конкретно мислити і якого готують у вищих школах.

В давньоримський час правознавство було таємною наукою, доступною лише для представників вищого духовенства. Римський суддя був особою, яка, з одного боку, мала відповідні правові знання, а з іншого, – у своїх діях залежала від висновку священнослужителя. Коли за понтифіка Корунканія доступ до вивчення юриспруденції було відкрито, сформувався клас правознавців, які користувалися високим авторитетом як у суддів, так і в сторін, що судились. Римські юристи надавали юридичні поради стороні, яка до них зверталась, складали судові позови у письмовій формі або супроводжували позивача до суду, щоб пред’явити позов усно, на запит судді надавали усні або письмові висновки у справі, або навіть самою присутністю у залі суду засвідчували свою підтримку відповідній стороні. Їх називали юрисконсультами (радник з правових питань, iurisconsultus) або адвокатами (advocatus).

Саме юристам належить провідна роль у процесі державотворення, формуванні правової культури, захисті конституційних прав і свобод людини. Така почесна й нелегка місія вимагає високого рівня знань, досвіду та виняткових особистих якостей – честі, гідності, відданості справі, наполегливості.

Фах юриста набуває все більшого авторитету в державі. Забезпечення прав та свобод кожного громадянина, розбудова демократичного правового суспільства, беззаперечно, залежать саме від людей цієї професії.

Сьогодні, як ніколи, в Україні потрібна міцна законодавча база для розбудови її на принципах демократії і права, інтеграції нашої держави до європейського товариства.

Перед юристами України стоять завдання утверджувати принцип верховенства права, удосконалювати законодавство, посилити правові гарантії захисту різних верств населення, підвищувати правову культуру людей.

Фахівці-правознавці, досконально знайомі з юридичними науками, чинним законодавством і маючи практичну діяльність в області права, завжди були затребувані в цивілізованому суспільстві. Причина гранично проста – цивілізоване суспільство прагне регулювати всі свої внутрішні і зовнішні взаємини, керуючись загальноприйнятими правилами, порядками і нормами – законами, а так як наша людська практика взаємин постійно зростає і досить багатогранна, то і законів, що регламентують їх потрібно все більше і більше. Розібратися в цьому всьому «порядку» простій, не пов’язаній з юриспруденцією людині, все частіше і частіше стає не під силу. На допомогу приходять кваліфіковані юристи.

 

Головне територіальне управління

юстиції у Тернопільській області

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь