A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район

Кременецьке об’єднане управління Пенсійного фонду України Тернопільської області інформує

Дата: 20.02.2019 11:04
Кількість переглядів: 593

  1. За яких умов призначають пенсії у 2019 році?

 

Починаючи з жовтня 2017 року умови призначення пенсії за віком змінюються щороку. Згідно ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» право на призначення пенсії за віком мають особи після досягнення віку 60 років та за наявності необхідного страхового стажу. У цьому році право на призначення пенсії за віком мають особи при дотриманні таких умов: досягненні віку 60 років, однак це не стосується жінок, які народилися до 1 квітня 1961 року (в залежності від дати народження їх пенсійний вік становитиме: 58 років 6 місяців – які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року; 59 років – які народилися з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року), наявності 26 років страхового стажу.

Наявність страхового стажу, який дає право на призначення пенсії за віком визначається н6а дату досягнення відповідного віку і не залежить від наявності стажу на дату звернення за пенсією. Тому хочу звернути увагу: якщо пенсійний вік особи (60 років, а для жінок по схемі) виповнився в 2017 році, то право на пенсію за віком визначається за наявності страхового стажу не менше 15 років до 31.12.2017 року, якщо – в 2018 році – за наявності 25 років до 31.12.2018 року.

Кожні 12 місяців вимога до розміру страхового стажу збільшуватиметься на один рік. З 2028 року право на призначення пенсії за віком після досягнення 60 років матимуть ті особи, у яких не менше 35 років страхового стажу.

При призначенні пенсій у 2019 році застосовується показник середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії, який визначається згідно Порядку, затвердженого Постановою правління Пенсійного фонду України, а саме 6188,89 грн. (в 2018 році – за два календарні роки і вона становила 5377,90 грн.). при обчисленні страхового стажу застосовується величина оцінки одного року 1%.

 

  1. Чи є пільги для осіб, які ще не досягли пенсійного віку, але мають 40 років страхового стажу?

 

Так, нормою ст. 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено призначення пенсій за віком незалежно від віку при наявності 40 і більше календарних років страхового стажу. Але ця норма набирає чинності лише з 1 січня 2028 року. Тому будь-яка інформація про те, що такі особи вже можуть звертатися за призначенням пенсії не є достовірною.

 

 

 

  1. На які перерахунки можуть розраховувати пенсіонери в 2019 році?

 

Збільшення пенсійних виплат пенсіонерам у 2019 році відбудеться у зв’язку з проведенням наступних перерахунків:

  • З 1 березня – проведення індексації пенсій;
  • З 1 квітня – до рахування стажу працюючим пенсіонерам (автоматично без звернення особи);
  • З 1 липня та 1 грудня поточного року – у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб.

 

  1. Який порядок проведення перерахунку з 1 березня 2019 року?

 

З 1 березня 2019 року відбудеться «індексація» раніше призначених пенсій. Для кожного пенсіонера розмір підвищення з 1.03.2019 року буде визначатися в автоматизованому режимі окремо, в залежності від тривалості страхового стажу та індивідуального коефіцієнту заробітної плати, з якого проводиться обчислення пенсії.

При проведенні перерахунку з 01.03.2019 року враховано, що на коефіцієнт (за попередніми розрахунками 17%) підвищується середня заробітна плата (дохід) в Україні, з урахуванням якої визначено заробітну плату для обчислення пенсії (4404,35 грн.).

Перерахунку підлягають пенсії, у яких застосовано вартість оцінки одного року страхового стажу як 1%, так і 1,35%.

У разі зменшення після проведення зазначеного перерахунку розміру пенсійної виплати (для пенсійних справ, у яких при призначенні пенсії було враховано величину оцінки одного року страхового стажу 1,35%) розмір пенсійної виплати не перераховуватиметься (залишається без змін).

В межах даного масового перерахунку перегляд тривалості страхового стажу та розміру зарплати для обчисленні пенсії, в т.ч. індивідуального коефіцієнту заробітної плати, не проводиться, а використовується за матеріалами пенсійної справи.

 

Адміністрація об’єднаного управління

20.02.2019 року


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь