A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район

ПРОФІЛАКТИКА ВИРОБНИЧОГО ТРАВМАТИЗМУ ТА ПРОФЕСІЙНИХ ЗАХВОРЮВАНЬ – ВИМОГА ЧАСУ

Дата: 30.01.2019 11:53
Кількість переглядів: 621

Одним з важливих завдань діяльності Фонду соціального страхування є проведення роботи по попередженню та профілактиці виробничого травматизму та професійних захворювань. Фото без описуКременецьким відділенням Фонду соціального страхування України в Тернопільській області в цьому напрямку проводиться профілактична робота з підприємствами та організаціями з високим процентом ризику. Так за період з 01.01.2018 по 31.12.2018 працівниками відділення проведено круглих столів  23,  семінарів 8  за участю  підприємств та організацій  Кременецького,  Лановецького та Шумського районів.

Законом України «Про охорону праці» визначено, що роботодавець зобов’язаний створити безпечні та нешкідливі умови праці для працівника, адже якщо в процесі розслідування нещасного випадку на виробництві є порушення, то роботодавець може понести не лише дисциплінарну, а й кримінальну відповідальність. Питання безпеки праці вимагає суворого виконання вимог трудового законодавства не тільки власником, а й найманим працівником. Значна частина нещасних випадків на виробництві є наслідком зневажливого ставлення найманих працівників до норм безпеки праці, грубого порушення ними трудової та технологічної дисципліни, елементарного ігнорування вимог безпеки праці на робочому місці. Тому і на працівника покладаються зобов’язання з охорони праці, зокрема щодо виконання нормативно-правових актів з охорони праці та дотримання зобов’язань, передбачених колективним і трудовим договорами.

         У нашій державі законодавством не передбачена відповідальність роботодавця за настання нещасного випадку на виробництві за умови, якщо роботодавець виконав вимоги чинного законодавства щодо створення належних та безпечних умов праці для працівників. Крім того, винним може виявитися і потерпілий, якщо він порушив певні норми та правила при настанні нещасного випадку, що призведе до зменшення розміру одноразової допомоги у разі стійкої втрати професійної працездатності.

Законодавство захищає потерпілого (його родину у разі смерті годувальника) при настанні нещасного випадку на виробництві. Цей захист передбачає не тільки проведення страхових виплат, а й надання медико-соціальних послуг. Страхові виплати є значними та залежать від заробітної плати потерпілого до настання нещасного випадку. Разом із тим, залишається низка проблем, які суттєво впливають на суму виплат, зокрема це стосується  виплати заробітної плати «у конвертах», роботи за договорами цивільно-правового характеру. Отже, дбати про людей потрібно не тільки тоді коли щось сталося, а впродовж усієї трудової діяльності.

      Працівниками Кременецького відділення Фонду при проведенні зустрічей з керівниками підприємств та при проведення навчання завжди наголошується на тому, що  профілактика виробничого травматизму, створення належних умов праці, проведення навчань, інструктажів з охорони праці, забезпечення спецодягом, правильне прийняття на роботу, сплата єдиного внеску за всіх працівників – запорука належного соціального захисту працівників та спокій роботодавців.

         За повідомленнями роботодавців у 2018 році в Кременецькому відділенні Фонду зареєстровано  5  нещасних випадків, які сталися на підприємствах, в організаціях і установах Кременецького, Шумського, Лановецького районів. З них: страхових випадків – 4; із можливою інвалідністю – 2; та нажаль один випадок із  смертельним . Професійних захворювань у минулому році не зареєстровано.

Кременецьким відділенням Фонду впродовж минулого року було призначено щомісячну страхову виплату по втраті працездатності внаслідок трудового каліцтва або професійного захворювання  4  особам.  Серед потерпілих на виробництві: ІІІ групи – 3 особам, не визнані особами з інвалідністю – 1 особі.  Відшкодування шкоди – одноразову допомогу в разі смерті потерпілого (утриманцям) призначено  1 особі.  На сьогоднішній день не спостерігається зниження показників виробничого травматизму в абсолютних цифрах, однак для розрахунку на 1000 працівників така тенденція не є характерною.

Підводячи підсумок, хочемо закликати всіх роботодавців проаналізувати і переглянути організацію діяльності своїх підприємств, організацій та установ стосовно втілення заходів із підвищення рівня безпеки та покращення умов праці робітників, профілактики виробничого травматизму, в тому числі і на малих підприємствах, що дасть можливість забезпечити гідне життя працівнику в нашій державі.

 

 

Начальник Кременецького відділення

управління виконавчої дирекції

Фонду соціального страхування України

в Тернопільській області

Станько Л.В.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь