A A A K K K
для людей із порушенням зору
Великодедеркальська громада
Тернопільська область, Кременецький район

ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ ЗАВДАНОЇ ДТП

Дата: 07.09.2018 14:29
Кількість переглядів: 15272

Фото без опису

ВІДШКОДУВАННЯ ШКОДИ ЗАВДАНОЇ ДТП

 

Згідно з ч. 2 ст.1187 ЦК України під володільцем джерела підвищеної небезпеки розуміється юридична особа або громадянин, що здійснюють експлуатацію джерела підвищеної небезпеки в силу права власності, повного господарського відання, оперативного управління або з інших правових підстав (договору оренди, довіреності тощо). Спричинення шкоди користувачу майна випливає з факту його користування цим майном на достатній правовій підставі.

Відповідно до пункту 2.11 Правил дорожнього руху, якщо внаслідок дорожньо-транспортної пригоди немає потерпілих та не завдано матеріальної шкоди третім особам, а транспортні засоби можуть безпечно рухатися, водії (за наявності взаємної згоди в оцінці обставин скоєного) можуть прибути до найближчого поста або до органу Національної поліції для оформлення відповідних матеріалів, попередньо склавши схему пригоди та поставивши підписи під нею.

Згідно Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» передбачено обов’язкове страхування відповідальності власника транспортного засобу за збиток, заподіяний третім особам у результаті ДТП.

Метою даного виду страхування є відшкодування збитку заподіяного життю, здоров’ю і майну тих, хто постраждав внаслідок ДТП, а також захист майнових інтересів страхувальників, оскільки збиток замість винного в ДТП відшкодовує страхова компанія.

Якщо особа потрапила у ДТП для отримання страхового відшкодування необхідно подати пакет документів та протягом 30 днів подати заяву про відшкодування збитків, до страхової компанії.

Згідно частини 2 статті 1192 Цивільного кодексу України, розмір збитків, що підлягають відшкодуванню потерпілому, визначається відповідно до реальної вартості втраченого майна на момент розгляду справи або виконання робіт, необхідних для відновлення пошкодженої речі. Це також підкреслено пунктом 14 Постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ № 4 від 1.03.2013 року «Про деякі питання застосування судами законодавства при вирішенні спорів про відшкодування шкоди, завданої джерелом підвищеної небезпеки». Це стосується не лише пошкоджень транспортних засобів під час ДТП, а будь якої шкоди, якщо інше не передбачене спеціальними законами або спеціальними нормами законів.

Якщо особа після ДТП виконала роботи по ремонту, то вона в СТО отримуєте документ, що підтверджує перелік, обсяг і вартість робіт та витрачених матеріалів і саме ці мають бути їй відшкодовані. Якщо при цьому, інша сторона спору (винуватець ДТП та/або страхова компанія) не погоджуються з наданим документом щодо розміру витрат по ремонту, то одна з сторін має замовити автотоварознавче дослідження для встановлення суми матеріального збитку, що завданий власнику транспортного засобу. А якщо справа вже розглядається в суді – заявити суду клопотання про призначення  відповідної судової автотоварознавчої експертизи.

Автотоварознавча експертиза - це дослідження, яке встановлює реальну вартість пошкодженого або викраденого транспортного засобу, його вузлів і деталей. Необхідність такої експертизи в контексті автострахування обумовлена тим, що страхові компанії часто роблять низьку оцінку збитку транспортного засобу, щоб заощадити власні кошти. Тому результат експертизи ДТП є вагомою підставою для виплати страховими компаніями компенсації, визначеної у ході експертизи. Після проведення експертизи, Ви дізнаєтеся точну суму збитку транспортного засобу. Фахівці зможуть підтвердити і зафіксувати пошкодження, отримані в результаті ДТП, та надати повний фотозвіт та експертний висновок. Причому об'єктами автотоварознавчої експертизи можуть бути як самі транспортні засоби, так і їх пошкоджені частини.

Згідно пункту 1 статті 34 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів», страховик зобов’язаний протягом двох робочих днів з дня отримання повідомлення про настання події, що містить ознаки страхового випадку, розпочати її розслідування, у тому числі здійснити запити щодо отримання відомостей, потрібних для своєчасного здійснення страхового відшкодування.

Крім того, страхова виплата здійснюється потерпілому (або особі, яка має право на відшкодування) або особам, які надають послуги з ремонту пошкодженого майна і за договором майнового страхування сплатили страхове відшкодування, лікування потерпілих та інші послуги, пов’язані з відшкодуванням збитків та протягом 10 робочих днів з дня отримання повідомлення про дорожньо-транспортну пригоду страховик зобов’язаний направити свого представника працівника, аварійного комісара або експерта на місце настання страхового випадку або до місця знаходження пошкодженого майна для визначення причин настання страхового випадку та розміру збитків.

Страховик, протягом 15 днів з дня узгодження ним розміру страхового відшкодування з особою, яка має право на отримання відшкодування, за наявності документів про дорожньо-транспортну пригоду, але не пізніше як через 90 днів з дня отримання заяви про страхове відшкодування зобов’язаний: у разі визнання ним вимог заявника обґрунтованими — прийняти рішення про здійснення страхового відшкодування та виплатити його. Якщо у зв’язку з відсутністю документів, що підтверджують розмір заявленої шкоди страховик не може оцінити її загальний розмір, то виплата страхового відшкодування здійснюється у розмірі заподіяної шкоди, оціненої страховиком. Страховик має право здійснювати виплати без проведення експертизи, якщо за результатами проведеного ним огляду пошкодженого майна страховик і потерпілий досягли згоди про розмір страхового відшкодування і не наполягають на проведенні оцінки, експертизи пошкодженого майна.

Варто знати, що якщо страховик (або винуватець ДТП) все ж відшкодував Вам всю вартість транспортного засобу на момент ДТП, він отримує право забрати собі його залишки, але таке його право має бути визначено у судовому рішенні. Страхова компанія, відшкодує Вам суму матеріального збитку лише в межах суми, передбаченої договором страхування. Якщо реальні збитки, що завдані пошкодженням автомобіля перевищують виплачену суму страхового відшкодування, або суму яка підлягає до виплати з боку страхової компанії (якщо вона ще не виплатила), решту збитків Ви маєте право просити суд стягнути з винуватця ДТП.

При оцінці моральної (немайнової) шкоди, спричиненої потерпілим, суд повинен належним чином оцінювати ступінь їх немайнових витрат, а також у випадках пред’явлення таких вимог до страховиків ураховувати положення ст.611 Цивільного кодексу України про те, що таке відшкодування може бути застосовано лише у передбачених законом або договором випадках порушення страховою компанією зобов’язань, і виходити з того, чи передбачено укладеним договором можливість такого відшкодування страховиком. Необхідно звернути увагу на те, що п. 3 ч.2 ст.23 Цивільного кодексу України розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення. При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь